Wat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret (of e-sigaret) is een apparaat dat vloeistof (of e-liquid) verdampt. E-Liquids zijn te verkrijgen in allerlei smaken, met of zonder nicotine. In tegenstelling tot een traditionele sigaret is de rook die vrijkomt dus niet het gevolg van verbranding maar van verdamping.  Bij de verbranding van een sigaret komen meer dan 4.000 stoffen vrij, waarvan er enkele honderden schadelijk of kankerverwekkend zijn. In de damp van een elektronische sigaret is nicotine de enige aanwezige gifstof. De precieze samenstelling van e-liquids wordt verderop deze pagina toegelicht.

Het aanbod van elektronische sigaretten is erg groot en er bestaan verschillende types. De door ons aangeboden producten zijn van het ´clearomizer´ type. Deze zijn opgebouwd uit:

  • een oplaadbare batterij
  • een clearomizer, bestaande uit een hervulbaar tankje dat de e-liquid bevat en een weerstand die rond een wiek is gewikkeld die op zijn beurt de vloeistof opzuigt (coil)

 In de tekening hieronder wordt dit principe schematisch voorgesteld aan de hand van de Protank 2 mini.

e-sigaret onderdelen schematisch
 
 


Wat heb je nodig om te beginnen met elektronisch roken?

Alles wat je nodig hebt om elektronisch te roken, met uitzondering van de e-liquids, zit vervat in onze startkits. De eVod startkits bv bevatten 2 volledige elektronische sigaretten, reserve coils, een batterijlader en een gebruikers handleiding. Lees steeds even de handleiding voor je de elektronische sigaret voor het eerst gebruikt.


Elektronisch roken (of dampen) in de praktijk:

In principe komt het steeds hierop neer: Je doet e-liquid in het tankje en wacht de eerste keer 5 minuten zodat de wiek voldoende doordrenkt is geraakt met e-liquid. Vervolgens druk je op het knopje van de batterij en inhaleer je de damp.

Let wel, een batterij kan aan of uit staan. Je zet ze aan of uit door 5 keer achter mekaar snel op het knopje te drukken. Als de batterij ingeschakeld is dan licht het knopje op wanneer je erop drukt.

De levensduur van de coil is niet oneindig. Na 1 of 2 of 3 weken (afhankelijk van de frequentie van gebruik) kan je daarom best de coil vervangen. Als je dit niet doet dan zal de e-sigaret na verloop van tijd damp van mindere kwaliteit produceren of een gorgelend geluid beginnen maken waarbij de kans bestaat dat je niet verdampte e-liquid begint te proeven. Dit is uiteraard niet de bedoeling.


Wat is e-liquid?

E-liquid, ook bekend als e-juice of e-vloeistof, is de vloeistof die in een e-sigaret verdampt wordt. De vloeistof bestaat uit een basis, smaakstof en nicotine.

e-sigaret e-liquid schematisch
 
 

De basis bestaat meestal uit een combinatie van PG, VG  en een weinig water en fungeert als drager voor de aroma´s en de nicotine.

PG (Propyleen glycol) 


Propyleen glycol is een kleurloze en reukloze heldere vloeistof en is een door de World Health Organization en FDA goedgekeurd voedseladditief. PG is niet giftig en niet kankerverwekkend. Propyleen glycol komt voor in voedingsproducten, cosmetica en geneesmiddelen en wordt o.a. gebruikt in astma-inhalators. Dit is ook de stof waarmee rookmachines in discotheken gevuld worden. Het is de hoeveelheid PG in een e-liquid die de ´throat hit´ bepaalt. Hiermee wordt het tintelende gevoel in de keel bedoeld.

VG (vegetable glycerine of plantaardige glycerine)


Plantaardige glycerine is een kleurloze vloeistof met een licht zoete smaak die gebruikt wordt in voedingswaren, cosmetica en medicamenten. Het is een goedgekeurd voedseladditief. De stof komt van nature in het menselijk lichaam voor en en is niet schadelijk voor de gezondheid. VG wordt gemaakt van plantaardige olie en verbetert de kwaliteit van de damp.

Nicotine


Nicotine is de psycho-actieve stof in een tabakssigaret. Het is een stimulerend middel en veroorzaakt een alert gevoel. Het is de nicotine die het verslavend effect van roken veroorzaakt. Nicotine valt in dezelfde groep als cafeïne en theïne en is niet kankerverwekkend. Wel is de stof giftig in hoge dosissen. Dat een e-sigaret deze nicotine-hit kan veroorzaken zonder de geur, teer en andere giftige stoffen die vrijkomen bij traditioneel roken, is het grootste voordeel ervan.

E-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende nicotine-sterktes. Het nicotine gehalte in de liquid wordt aangegeven in mg/ml of in %. Als een e-liquid bijvoorbeeld 18 mg nicotinesterkte heeft, wil dit zeggen dat 1 ml vloeistof 18 mg nicotine bevat. Bij ons kan je de volgende sterktes krijgen: 0 mg, 6 mg (licht), 12 mg (sterk), 18 mg (zwaar). We raden aan om verschillende sterktes uit te proberen om te ervaren welke het best bij je past. Het is ook mogelijk om de vloeistoffen te mengen en zo je eigen ideale sterkte te creeren. Bij een te laag nicotine gehalte zal je de drang hebben om bijna voortdurend te dampen, terwijl je bij een te hoog gehalte een te intens gevoel in je keel kan ervaren.

Smaakstoffen


De toegevoegde aroma´s zorgen voor de smaak van de geproduceerde damp. In de Vapuri e-liquids worden enkel voor menselijke consumptie goedgekeurde smaakstoffen gebruikt, waaronder tabakssmaken, fruitsmaken en snoepsmaken.


Hoeveel e-liquid verbruik je als ex-roker?

Hoeveel e-liquid je gebruikt per dag is moeilijk te zeggen, omdat dit sterk verschilt van persoon tot persoon. Als leidraad kan je een flesje e-liquid van 10 ml vergelijken met ongeveer 75 sigaretten.